20 000 heittoa - tuloksissa (taika)hyppy!

 "Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results." - Albert Einstein

Toistoa, toistoa, toistoa! Vastahan tässä tuntui että 15 000 ja 10 000 heittoa tuli täyteen (16.06.23 ja 15.12.21, josta kirjoitinkin aiemmin blogissani 15k: https://hammered50after50.blogspot.com/2023/07/15-000-heittoa-taikahyppy.html ja 10k: https://ekatajai3.wixsite.com/50at50/post/10-000-master-master ). Pikkaisen tuntuu että kun vuosittaiset heittomäärät ovat kasvaneet pitäisiköhän tehdä tämä analyysi ehkä hieman harvemmin? No, sen ajatuksen aika on kypsä myöhemmin - mennään fiiliksen mukaan...

Viimeiset 5 000 heittoa ovat sisältäneet taikahypyn. Siis hypyn tuloksissa. Kun kirjoitin 02.07.23 edellistä "faktantarkastusta", niin 6kg ennätys oli 46.50m ja 7.2kg ennätys 42.54m (virallisesti kisassa 42.27m). Nyt, tammikuussa 2025, ennätykset kirjataan lukemin 50.52m ja 45.06m. Lisäystä on siis 5k heiton jälkeen tullut 4.02m ja 2.79m. Which was nice.

--- xxx ---

Tulokset puhuvat, että on opittu lisää. Jännää sanoa, mutta tuntuu että on vähitellen alkanut oppimaan heittämään. Tuntuisiko se samalta sitten kun seuraavat 4 - 5 metriä tulokseen saisi? Aika hurja ajatus. Miten se sitten näkyy?

Yksi suurin ero minulla on heittokestävyyden parantuminen. Pystyn skaalaamaan treeniviikkoja niin, että viisikin heittoharjoitusta viikossa (ihan asiallisella intensiteetillä ja kovemmilla määrilläkin) onnistuu ilman että palautumisessa kestää pari viikkoa. Lisäksi yhden harjoituskerran sisällä ei määrät väsytä niin paljon vaan niistä palautuu paremmin harjoitusta seuraavina päivinä.

Lisäksi (jota Lahen valmennusguru P.U. (Li?)his treeneissä myös kailotti ilmaan) on se, että toiseksi heiton säätäminen onnistuu paremmin itseltä. Tarkoitan tällä siis sitä, että jos sanotaan että lähde nopeammalla alkuvauhdilla, sen pystyn tekemään niin että heittokin on asiallinen. Samaan tyyliin voin säätää parin ekan pyörähdyksen hitaammaksi ja sitten kiihdyttää vikoilla pyörähdyksillä. Myös pyörähdysten määrän variointi tulee automaattisemmin, eli okei nyt sitten 2p heitto, ja seuraavaksi 4p. Sorted! No, ainakin paremmin kuin aiemmin... Lahden Suurhallissa on kokeiltu suoja-aitojen kestävyyttä. Juu, ja kuten aiemmin mainitsin, pitkät pyörimissarjat - niiden määrät siis - ovat suunnitelmissa mukana kun ulos pääsee. Parempi siellä kuin tuhoamassa hienoja heittopaikkoja! Kolmanneksi voisin kertoa kuinka jännittävää on se kun moukarin paineen tuntee paremmin kuin aiemmin. Jep, mies ei pyöri niin vinhaan mutta välineen eli pyörimisen tangentin nopeus kasvaa. Tämä on syntynyt "sivutuotteena" kun on keskittynyt heittämään kevyempiä välineitä laadukkaammin. Aikanaan oli vaikeampaa, kun väline oli painava. Nykyään se on päinvastoin, eli kevyttä välinettä on suhteessa vaikeampi saada pitkälle.
SuMo-leirillä joulukuun alussa kävin keskustelua väsyneenä heittämisestä. Sain kommenttia, minkä itsekin alan tunnistamaan, että väsyneenä on parempi heittää raskaampaa välinettä. Noh, on siinä yksi nyanssi. Voimatasot pitää olla riittävät. Eli jos treeni ei suju, niin lisää painoa välineeseen niin pyörähdyksissä on lisää aikaa. Toki tätä ei voi täysin näin yksinkertaistaa mutta aika paljon totuutta tuohon liittyy, varsinkin tilanteissa missä heittäjä pystyy kiihdyttämään normivälinettään koviin nopeuksiin. Jos ei suju, niin ei nopeuttakaan saa sitten millään. Parin viime viikon aikana, olen kokeillut myös painavampaa välinettä (9.5kg ketjumoukari) ja kiva on ollut huomata että vaikka sitä ei ole paljon heitetty, niin välinekontrolli on parantunut silläkin.


Esimerkkinä ylläolevat tilastot, mistä näkee että vuonna 2024 ei painavien välineiden määrä ole ollut dominoiva. Yksinkertainen lukuvinkki ylläolevaan dataan: mitä vihreämpi palkki, sen kevyempi väline - ja punaisempaan sävyyn asettuvat palkit ovat painavampia välineitä. Tiedän että on monenmoista "bro science" tyyppistä faktaa millä skaalalla pitäisi heittää harjoituksissa, esim. +/- 10% tai +/- 20%, riippuen missä vaiheessa vuotta mennään. Olen nähnyt yleisen sarjan 65m moukarimiehen tekevän harjoitusta 4kg välineellä, joten pitää olla nöyrä - tai oikeastaan järkevä ja olla ahmimatta liikaa - tekniset harjoitteet on hyvä tehdä kevyemmällä välineellä. Itsellä tuo skaala on nyt (6kg kisaväline) 4 kg - 9.5 kg, eli prosenteissa kisavälineestä -33% ja +58%. Painavampien välineiden heittoja hieman tasapainotetaan vartta lyhentämällä, joten todellisuudessa tuo prosenttiluku on efektiivisesti pienempi. Harjoituskauden aikana kisatyyppisiä heittoja minulla tulee 5 kg - 7.2 kg skaalalla. Kesällä tavoitteena on +/- 10% pääsääntöisesti (5.45kg, 6kg ja 6.7kg välineet). Ylläolevissa tilastoissa 5.45 kg heitot ovat mukana 5 kg datassa. Pieni nippelifakta vielä... 7.2kg ennätys (45.06m) on heitetty viikolla 29, ja 6kg (50.52m) vastaavasti viikolla 33.

Mutta se tärkein - eli nähdään ringissä! PS. Florida ranking @09.01.: paino 1 (of 8), moukari 1 (of 10). Kaksi viikkoa ilmoittautumisaikaa jäljellä, hitaita ovat heittäjät liikkeissään!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti tuloksia!

Treenidatat heinä-elo-syyskuu

...ei yksinkertainen (SM-kultamitalisti)