Shouganai


Shouganai. Hai! Huomista isänpäivää tässä mietiskelen. Suuret onnittelut kaikille isille, käyn omaanikin hoitokodissa piristämässä. Kuten elämä, ei kaikkea voi itse määrätä, seurataan niiltä osin universumin oikkuja. Päivä on minulle tärkeä ja saa tunteet pintaan elämästä. Antibioottikuuri sentään näyttää toimivan (sunnuntaina lopetan niiden napostelun) ja voi treenaamistakin kohentaa sekä määrällisesti että intensiteetiltään. Koska pidin samalla ylimenokautta, ei tämä onneksi ollut niin paha rasti.

Tutkin samalla myös antibioottien ja treenaamisen yhdistämistä tässä luppoaikanani. Tulokset näyttivät ristiriitaisilta, mutta en riskeerannut ja tehot ovat olleet ihan kuutamolla eli käsiä on salilla heiluteltu. Antibioottikuureista löytyi omalla osaamisellani aika vähän selkeää tutkimusfaktaa, mutta ainakin yhdestä webbilähteestä sain selville että kuuri ainakin vaikuttaa proteiinisynteesiin (eli palautumiseen + uudelleen rakentumiseen). Eli myös rivakka treenaaminen - vaikka ei sinänsä kiellettyä - ei johda normaaliin kehitykseen antibioottikuurin aikana.

Lisää aiheesta

Otsukare. Kyllä. Heiluteltu on. Mutta ei moukareita, siihen liittyviä lajiharjoitteita tai merkittävässä määrin painoja. On heiluteltu käsiä tai vastaavaa. Eli ei olla väsyneitä ollenkaan. Vai ollaanko? Ylimenokauden jälkeen oma kroppani ainakin tarvitsee rauhallista otetta, sillä minulla hommat ei lähde pidempien taukojen jälkeen samantien sujumaan normimenolla. Otetaan heiluttelusta esimerkkinä tämänpäiväinen salitreeni: 1a. 1 jalan jalkaprässi (vaaka), 3 x (30+30) x 53kg 1b. Jalkaprässi (vaaka), 3 x 10 x 53kg 2. Jalkojen ojennus laitteessa, 3 x 25 x 20kg 3. Jalkojen koukistus laitteessa, 3 x 25 x 25kg 4. Pohje jalkaprässi (vaaka), 4 x 30 x 77kg 5a. Spanish squat, 3 x (12+12) x (30kg per jalka eteenpäin vetävä kuminauha) 5b. Tibialis raise, 3 x 15 5c. 1 jalan takapotku seisten jalkaa kääntäen lopussa, 3 x 4 x 5s isometrinen pito (kummatkin jalat erikseen) 6. Hauiskääntö seisten käsipainoilla, (30+30) x 5kg, (25+25) x 7kg, (20+20) x 9kg 7. Rack pull (tanko polven yläpuolelta), 3 x 30 x 40kg HURRRRJAAA bodausta! No ei ole tarkoituskaan. Sen verran pitkään on kuntoutettu paikkoja että sairasteltu eri tavoilla joten kevyesti aloitellaan. Kestovoimatyyppinen treeni on tarkoituksellista jotta saan antibioottien päälle verta lihaksistoon ja ympäriinsä, sekä hieman aineenvaihdutaan muistutusta että tavoitteena olisi urheilla ihan jatkossakin! Nämä kuluneet kaksi viikkoa ovat menneet määrällisesti ihan surffaillen: 30.10. - 05.11. = 4 kestovoimatreeniä, 3 lepopäivää. 06.11. - 12.11. = 4 kestovoimatreeniä, 1 sulkapallopeli, 2 lepopäivää. Laskin tuohon mukaan jo huomiseen suunnitellun treenin. Sulkapallon voisi olevan tosi rankka polville, mutta enemmän sattuu se kävely siellä kentällä kuin sen jälkeinen vaikutus.

Kuchisabishi. Nälkä kasvaa syödessä ja voitte vain kuvitella miten varsa odottaa laitumelle pääsemistä eli heittämiseen palaamista. Kirjaimellisesti siis pitäisi heittää heittämisen vuoksi, jotta taas hommasta saa kiinni. Ensi viikolla? Sitä seuraavallako? No ehkä jälkimmäisellä viikolla. Polvi on parempaan päin mutta hitaasti etenee. No onneksi sentään aion lajinomaista treeniä ottaa mukaan kuvioihin. Keppi ja askellukset. Sedykh twist. Kiertosuunnan harjoitteet. Eli heittokengät löysin jo ensi viikolle jolloin testaan sen tuntemuksia eri askelkuvioissa. Kolmen viikon päästä ollaan leirillä. Testaan kroppaa ottamalla voimanopeustreeniä mukaan progressiivisesti, seuraavilla viikoilla mennään rennosti: 13.11. - 19.11. = 3 kestovoima, 1 voimanopeus, 1 sulkapallo, 2 lepopäivää 20.11. - 26.11. = 2 kestovoima, 2 voimanopeus, 1 sulkapallo, 2 lepopäivää 27.11. - 03.12. = 2 voimanopeus, 3 leiripäivää, 2 lepopäivää Muutama uusi liike on myös sisäänajossa punttisalilla ja pieniä fokusmuutoksia on siellä tulossa. "Rack pull" ainakin tuntuu toimivan hyvin. Ajatus tuli Pescaran kanssakilpailija Garethin FB-feedistä, jonka jälkeen olen sitä nyt kokeillut. Tuntuu siltä että oikein tehtynä se on käytännössä "Hyvää Huomenta" - tyyppisen alaselän liikkeen korvaaja. Siitä olen enemmän kuin tyytyväinen koska en usko sen olevan hyvä rangalle joten se onkin ollut treeneissä vähäisissä määrissä jo jonkin aikaa. GHR-liikettä (Glute-Ham Raise) on kokeiltu kanssa pari kertaa ennen antibioottikuuria, ja jatkan sitä ensi viikon jälkeen eli annan jänteiden levätä kuurin jälkeen. "Tibilias raise" on jännittävä monestakin syystä ja se + muut sääriä/pohkeita eristävät liikkeet ovat mukana enemmän tällä kaudella. Sain myös hyvää näkemystä Marko Wahlmanin pitämästä ortopedin näkökulmasta moukarinheittäjän vammoihin ja niiden välttämiseen. Sitä kautta rohkaistun lisäämään core-harjoittelua heittotreenien loppuun. Käy katsomassa näkökulma tubessa: https://www.youtube.com/watch?v=NQj2zAZ2csM

Seuraavat heittämiseen liittyvät aihealueet ovat myös tutkinnassa: 1. Useiden voiman lajien treenaaminen saman liikkeen sarjoissa 2. Polvikuormaltaan vähäiset moukarinheitot 3. Jänteiden vs. lihaksien vs. hermoston harjoittelu 4. Läpi kesän kestävä tukiharjoittelu Kohdalla 1 tarkoitan siis yksittäistä voimaharjoitusliikettä treenin sisällä, jossa teen sekä vaikkapa voimanopeutta 3 sarjaa mutta samalla myös hypetrofiaa 1-2 sarjaa. Tästä pitää konsultoida ehkäpä Ollia, jonka tiedän käyttäneen Garage Strength - tiimin sovellusta ( https://www.garagestrength.com/, https://www.peakstrength.app/ ). Ainakin tube-videoissa tiimillä on esiintynyt harjoituksia joissa yhdistyvät eri voiman lajit. Kohta 2 taas on todellisia heittoja - ei täysivauhtisia, mutta silti heittäen niin että polvikuorma säilyy kevyenä. Esimerkkinä tuosta voisi olla vaikkapa vauhdittomat heitot. Tästä tarvitsee konsultoida ammattilaisia vaikkapa Sumo-yhteisössä. Kohta 3 on ollut mietinnässä jo viimekin kaudella. Jatkan sen työstöä. Ideana on saada lihaksiston voima siirrettyä jänteiden ja tehokkaan hermoston kautta optimaalisemmin heittoon. Maksimivoimaa en tällä hetkellä lisää tarvitse vaan tehokkuutta sekä heittoon soveltuvaa nopeutta. Erityisesti jänteiden vahvistaminen kiinnostaa. Olisi kiva hypellä, mutta kun tuo polvi... eli säädettävä on. Kohta 4 on taas viimeisen kahden kauden kokemuksista kumpuava ajatus. Useimmitenhan heittäjille suositellaan lähempänä kisoja vaikkapa jalkakyykkyjen poisjääntiä ja vastaavaa keventämistä eli keskittymistä tiettyihin voiman lajeihin. Tätä olen noudattanut juurikin nuo kaksi viimeistä kesää ja guess what? Kumpanakin kautena polviongelmat katkaisivat kauden. En siis välttämättä pysty jättämään tiettyjä yleisiä tukiliikkeitä pois jotta ylipäänsään polvet kestävät heittämisen. Olen löytänyt myös tutkimuksia jotka liittyvät jänteiden kehittämiseen - väitöksiä että jänteiden kehitys saattaa sittenkin vaatia kovia rautoja. Ylläolevia kohteita tutkin eteenpäin ennenkuin laitan sen kummoisempaa vuosisuunnitelmaa lukkoon. Jos tiedät aiheista, pistä viestiä ja vaihdetaan ajatuksia olusella tai hummeripöydässä. Sen tiedän ensi vuodesta, että Jyväskylän ja Puolan hallikisoihin en ole menossa. Kesän SM-kisoja ei ole vieläkään liiton puolelta sovittu (!) joten siitä ei ole näkemystä. Göteborgissa olisi MM-kisat 13. - 25.08.24 mutta pidän sinua vielä jännityksessä sen osalta. Katson käytännössä miten tuo polvi kuntoutuu enkä stressaa ihan niin "Simona" missä kisataan tms milloin haluaisin olla huippukunnossa. Ei muuta kuin taistellaan eteenpäin!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

...ei yksinkertainen (SM-kultamitalisti)

Kohti tuloksia!