Intensiteettiharjoittelu
Intensiteettiä! Kovempaa! Tiukemmin! Paremmin! Loppuun asti? Ehei. Ei tämä mikään Crossfit-treenaajan blogi ole eikä amatööri-PT:n palettiin kuuluva harjoitusmetodi! Eikä minulla treeneissä intensiteetti laske tai siis, kyllä laski mutta itsepähän laskin sitä tarkoituksella. Mutta siihen on syynsä joista alla lisää.
Metodi liittyy heittäjän, ja valmentajanakin menestyneen Anatolij Bondarčuk:n tutkimukseen vuodelta 1994: "Long term training for throwers." Ensimmäisen kerran kohtasin metodin kun lueskelin aiemminkin mainittua kirjaa "The Hammer Throw Handbook". Varsinaista alkuperäistä artikkelia en ole päässyt lukemaan, mutta sain käsityksen että tutkimuksessa oli todettu tekniikkaa kehittävimmäksi heittotehoksi 85-92% intensiteetin. Siis hetkinen, eikös kovaa heittämällä tulekaan parhaaksi mahdolliseksi heittäjäksi? No ei tietystikään, mutta älä kysy aikuisurheilijoilta jotka heittävät ah niin usein aina "täysii"...Jossain yhteydessä olet voinut kuulla toisiakin nimiä metodille, olen kuullut mm. puhuttavan etäisyysheitoista. Loogista se on siksi, että tekniikan kehittämisen optimitehoalue on nimenomaan laskettava heiton mitan maksimista. Metodissa heitetään harjoitus kolmessa alueessa: Kevyt - Optimi - Kova (alla Normal = Optimi). Ideana on esim. aloittaa heittoharjoitus kevyesti, tehdä teknisesti hyvä harjoitus ja sitten mittauttaa "päivän kunto". Tässä metrilaskelmia perustuen aikaisemmissa harjoituksissa heitettyyn maksimiin:
Miksi ihmeessä näin? Kun otat koneesta ns. viimeisenkin tehon irti, alkaa tekniikka hajoamaan. Tavoitteena on kuitenkin parantaa heittosuorituksen tekniikkaa joten metodista on oletettavasti hyötyä. Monenlaista harjoitusprinsiippiä olen kuullut, ja Suomessa usein korostetaan myös sitä että treeneissä on hyvä heittää täysivauhtisia heittoja, monestakin syystä. Tämä komboharjoitus / lähestymistapa soveltaa sitäkin ajatusta. Faktaa on se, että siirtyessään eri painoisen välineen heittämiseen pitää säädellä heiton ajoituksia ja kiihtyvyys tulee jonkin verran eri tavalla. Tämän osaavat viisaammat selittää paremmin. Ehkä tuosta otetaan aihe vierailijakirjoitukselle? Lisäksi koen että näin harjoituksen silloin tällöin tekemällä saa rentoutta heittämiseen. Lisäksi tapa pienentää yksittäisen harjoituksen kuormaa / väsytysvaikutusta. Tällä viikolla siirryin peak-kaudelle kesän kakkostavoitteen eli ensi viikon SM-kisojen takia. Sen lisäksi tämä viikko on rytmityksessä minulla kevyt joten metodi sopii tälle viikolle siis erinomaisen hyvin. Perjantaina taidan tehdä saman treenityypin, silloin ehkäpä valvovan silmän alla uudestaan, jotta viikon kokonaiskuorma jää kevyeksi. Tällä tavalla virittäytyminen huippukunnon ulos ravistelussa on tehokasta. Mikäli innostuit, käy tarkistamassa asiaan liittyviä linkkejä:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Anatolij_Bondar%C4%8Duk
- https://www.amazon.com/Hammer-Throw-Handbook-Larry-Judge/dp/160679289X
Kommentit
Lähetä kommentti